lauantai 28. kesäkuuta 2014

Positiivisuushaaste

Sain minäkin sitten sen. Siis haasten Facebookissa listaamaan päivän positiivisia asioita.

Arkikuvahaasteessakin oli oma juttunsa, mutta tästä pidin enemmän. Herättää muistamaan positiivisuutta, kiinnittämään huomiota niihin pieniin asioihin, jotka tuottavat iloa, mutta saattavat jäädä vähäiselle huomiolle. Tai huomaamatta. Iloa tuottavat asiat muuttuvat helposti arkipäiväisiksi. 

Kun jäin pois töistä ja ajelin tapani mukaan tuttua reittiä, tällä kertaa ilman kiirettä ja työajatuksia, huomasin ensimmäisen kerran matkan varrella kauniin puun, johon en ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota. Nyt ilahdun aina sen ohi mennessäni. Puu edustaa luontoa, pientä yksityiskohtaa, jonka säilön mieleeni mielikuvaksi huonoille hetkille. Tai iltasaduksi.

Kun joutuu miettimään listaa päivän iloista, tulee mieleen paljon sellaista, jota ei ehkä illalla muuten muistelisi. Itsestäni tuntuu, että asian positiivisuus kertaantuu, kun siitä kertoo jollekin. Ja mikä onkaan parempaa unilääkettä, kuin positiivisten asioiden muisteleminen! Saan aistihavainnot vahvasti mieleen, kun suljen illalla silmät ja keskityn. Tunnen kasvoillani auringon lämmön ja ympärilläni sen uskomattoman valon. Kesän itsestäänselvä asia :) Tämä kantaa läpi talven!

Muiden ihmisten positiivisten asioiden luetteloita on ollut hauska seurata. Jotkut listaavat asioita, joita ei tapahtunut (onnellisia siitä, että jokin negatiivinen asia ei tapahtunut), toisilla on "suuria asioita" ja toisilla "pieniä". Ikään kuin voisi arvata, kuka on joutunut miettimään niitä enemmän ja kenelle positiiviset asiat tulevat äkkiä mieleen.

Kaikilla on hyviä ja huonoja päiviä, mutta on mahdotonta verrata, kenen päivässä on enemmän positiivisuutta. Ehkä hienointa on se, että ihminen, jonka päivä tuntuu kurjimmalta, keksii paljon positiivisia asioita päivästään. Sama asia voi olla toiselle positiivinen ja toiselle ei.

Positiivisuudesta jankutetaan paljon, eikä syyttä. Kukaan ei varmaankaan ole aina positiivinen ja "yltiöoptimisti" ja positiivisuuden painotus voi ärsyttää. Mutta siinä on pointtinsa. Elämä on mukavampaa, kun löytää positiivisia asioita päivän varrelta. 

Rankasta kipupäivästä on vaikea keksiä positiivisuutta. Toisaalta moni kokee, että kivun ja vastoinkäymisten kautta oppii arvostamaan ja näkemään positiivisesti monet asiat. Kipu ja sairastaminen on ehkä pienentänyt sosiaalista piiriä, mutta on saattanut tuoda uusia ystäviä. Työn loppuminen on rankkaa, mutta moni löytää sellaista tekemistä, mitä ei olisi muuten ehtinyt ja työn lisäksi jaksanut tehdä. Luonnollisesti se, mitä pystyy tekemään on aivan muuta kuin työelämässä. Rahan merkitys ja terveyden arvostus saattavat muuttua. 

Itselläni oli eilen järkyttävä kipupäivä ja erityisesti ilta. Siinä hetkessä en saanut positiivisia asioita mieleen. Yritin tehdä rentoutusharjoituksia, mutta pahimpana hetkenä siitäkään ei tullut mitään. Ainoa positiivinen asia, jonka keksin, oli se, että pahimmat hetket helpottavat ja erityisesti seuraava päivä on melkein varmasti parempi. Sekin oli pieni pisara positiivisuutta kaiken negatiivisuuden keskellä.

Jos positiivisia asioita elämässä laajemmin pitäisi luetella kun oli terveempi ja myöhemmin sairaampana, listat olisivat varmasti erilaiset. Ei ole oikeaa ja väärää positiivista asiaa, mutta on mielenkiintoista pohtia, mitä olisi aiemmin luetellut yleisesti positiivisuutena ja mitä nyt. Tai osaako tuohon edes vastata. 

Facebook-haaste voisi puolestani olla ikuinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti