Lukiessani Tony Dunderfeltin Ilon psykologia -kirjaa kiinnitin huomiota moneen asiaan. Olen tässä ottanut esiin joitakin asioita, jotka tuntuivat tärkeiltä ja liittänyt myös omia ajatuksiani.
Sairaana saatamme helposti sortua mutta -lauseisiin omissa ajatuksissamme tai muille puhuessamme. "Ulkona paistaa aurinko, mutta minua todella särkee." On totta, että kipu on kova, mutta emme voi sille mitään. Ehkä tahdomme kertoa kivustamme muille, mutta itsellemme voimme yrittää positiivisempaa ajattelua. "Ulkona paistaa aurinko ja kipuni on pienempi kuin eilen."
Elämässä on aina mahdollisuuksia. Luomme omia asenteitamme ja määrittelemme, miten käytämme sisäiset voimavarat. "Tänään en saanut mitään aikaiseksi, mutta huomenna saan"-tyyppinen asenne tuo esiin itsessä olevia mahdollisuuksia. Ole ystävä itsesi kanssa.
Dunderfelt kuvaa negatiivisia tunteita esteeksi nähdä kaikkia mahdollisuuksia ja positiivia psyykkeen ilmoitukseksi, että asiat ovat menossa parempaan suuntaan. Negatiivinen tunne on heräte siitä, että emme ole saavuttamassa tavoitettamme.
Ihmisillä on tapana yliarvioida sitä, miten vaikeaa heillä tulee olemaan jonkun vastoinkäymisen jälkeen. Saatamme ajatella tietyn vastoinkäymisen seurauksia liian synkäksi. Tai että tiettyä vastoinkäymistä seuraa aina tietty negatiivinen asia. Saatamme myös pyrkiä täydellisyyteen, välillä huomaamattomasti. Jonkin oireen saatamme myös automaattisesti ajatella tarkoittavan pahinta mahdollista.
Dunderfelt neuvoo myös esimerkiksi yksinkertaisesti puristamaan käsiä nyrkkiin ja jännittämään kehoa. Samalla ajatellen, miten vaikeaa on ja irti päästäessä ja ulos hengittäessä annetaan vaikeiden asioiden valua pois.
Eri tilanteissa voit miettiä mitä ystäväsi sanoisi sinulle? Vaikeissa tilanteissa saisit rohkaisua, myötätuntoa... Itseä saattaa jopa vihata pahana aikana. Ajatukset voivat kulkea samaa rataa "En saa mitään aikaan" jne. "Jos tänään on huono päivä, niin huomennakin on." Mutta tarvitseeko olla?
Useat aiemmin paljon iloa tuottaneet asiat muuttuvat arkipäiväiseksi ja välinpitämättömyydeksi. Katso sellaista esinettä, joka on tuottanut iloa tai joka sisältää hyviä muistoja, muistele asiaa ja yritä saada vanha ilo tai onnellisuus heräämään.
Ehkä vaikeudet tuovat mukanaan myös mahdollisuuksia? Tai ehkä suljemme pois mahdollisuuksia? Matkaa negatiivisesta kohti positiivisuutta - mitä kiinnostuksen kohteita sinulla on elämässä? Pystytkö vaikka haalimaan niitä menneisyydestä? Tai katso tulevaisuuteen, mitä haluat tulevaisuudelta? Mikä ärsyttää nyt - miten päästä siitä eroon? Mitä haluat saada aikaan ?
Kirjoita illalla muistiin päivän aikana tapahtuneita mukavia asioita (muisteleminenkin riittää). Luonnollinen hyvä elämässä. Tapahtuneita ihmeitä. On hienoa pystyä näkemään pieniä asioita ihmeinä.
___________
Tony Dunderdelt, Ilon psykologia, PS-kustannus 2010
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti