perjantai 18. heinäkuuta 2014

Tiedot potilaan ulottuville helposti - vihdoin!

Voiko Suomessa kroonisesti sairas hoitaa asioitaan ilman tietokonetta, puhelinkuluja, sähköpostia, kopiokonetta, paperia, nitojaa, mappeja jne? Ei voi. Paperia kertyy uskomaton määrä. Vaikka tiedon pitäisi siirtyä, aina tuntuu, että pitää kuljettaa jotain tietoa lääkäriin mennessä. Ja itsellä pitää kaikki paperit. Loputtomat hakemukset ja oikeiden liitteiden saaminen ja kopioiminen ja lähettäminen aikataulussa on monille hyvin haasteellista.

Jotkut poliklinikat ja sairaalan osastot lähettävät tekstejä ja epikriisejä automaattisesti. Jos et näitä saa etkä pyydä, et ikinä tiedä mitä sinusta on kirjoitettu. Ja kuitenkin se tieto voi vaikuttaa kokonaishoitoosi kaikissa paikoissa, joissa se näkyy. Jatkuva soittelu tekstien perään (ottaen huomioon eri soittoajat, jotka pitäisi täsmätä oman aikataulun, väsymyksen, kipukohtausten ym kanssa) on RASKASTA. TOSI raskasta.

Pian potilas voi nähdä omat tietonsa sähköisestä arkistosta. Nyt tuleva uudistus on mielestäni potilaan kannalta hyvin tärkeä ja suuri. Se energia, mitä käytämme jatkuvasti paperien metsästämiseen, tekstien sisällön arvailuun, kopioimiseen ja kaikkeen tähän liittyvään, vähenee huomattavasti uudistuksen myötä. Uudistuksessa potilas pääsee tarkastelemaan kaikkia tietojaan ja tekstejään itse 

Toivottavasti kaikki tekstit ja laboratoriotulokset saadaan ohjelmasta helposti ja siten, että myös tulostusominaisuudet ovat hyvät. Nyt potilas vie sairaanhoitopiiriltä toiselle ja julkiselta yksityiselle kopioita, kopioiden kopioita, kunnes muste on huonojen kopioiden jäljiltä niin heikkoa ettei siitä saa selvää. 

Potilaalla on oikeus kaikkiin tietoihinsa ja toivottavasti tämä vihdoin helposti on mahdollista. Toivottavasti myös artikkelissa mainittu tekstien selkeytyminen toteutuu.

http://yle.fi/uutiset/mita_laakari_minusta_kirjoittikaan__potilas_voi_pian_tarkastaa_tietonsa_itse_sahkoisesta_arkistosta/7238108




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti