maanantai 25. elokuuta 2014

Kipu ja mieli - erottamaton kaksikko (Kirja-arvostelu: Veikko Granström, Kipu ja mieli)


VEIKKO GRANSTRÖM: KIPU JA MIELI (Edita Publishing Oy 2010)

Veikko Granströmin uusi opas ”Kipu ja mieli” (Edita Publishing Oy 2010) tarjoaa kivusta kärsiville, heidän läheisilleen ja terveydenhuollon ammattilaisille tuoreita näkökulmia kivun ja mielen yhteyteen. Kivun ja masennuksen yhteydestä on kirjoitettu ja puhuttu paljon, mutta tämä kirja käsittelee mieltä laajemmin. Se kertoo kivun ja mielen fysiologisesta taustasta tekemättä kirjasta kuitenkaan liian teoreettista. Granström on tavoittanut hyvin kipupotilaan arkeen ja mieleen vaikuttavia seikkoja. Kirjassa on myös hyvin valittuja esimerkkitapauksia ja sopivan lyhyenä se tarjoaa hyvän yleiskatsauksen laajaan aiheeseen.

Kirja antaa kipupotilaiden kanssa työskenteleville kokonaisvaltaisen kuvan kipupotilaan elämästä. Kivusta kärsivälle tärkeää on tietää, ettei kipua voi kuvitella, eikä itse tuottaa, vaan kipu on aina lähtöisin elimistös-sä tapahtuvista muutoksista. Kipupotilaalle arvokasta informaatiota on myös se, miten diagnoosi tehdään ja mitä eri diagnoosit tarkoittavat. Kirja käy läpi syitä ja tilanteita, joissa kipupotilaasta pyydetään psykiatrin konsultaatio, mikä saattaa helposti aiheuttaa negatiivisen tunnereaktion potilaassa. Myös masennuslääk-keiden käyttö kivun hoidossa on selitetty.

Psykiatrin näkökulma ja kirjoittajan pitkä kokemus käyvät ilmi kirjassa alusta loppuun. Suuret elämän-muutokset ja niiden vaikeus sekä kipujen aiheuttamat tunteet on osattu ottaa hyvin huomioon, vaikkakin suhteellisen pintapuolisesti. Viime aikoina paljon esillä ollutta unettomuutta ja sen hoitoa on myös käsitelty kipupotilaan kannalta. Kirjassa on hyvin oivallettu, että kipupotilaalle tuttu unettomuus voi saada hyvin suuret mittasuhteet.

Kirja tarjoaa mielenkiintoisia näkökulmia kivun ja kärsimyksen käsittelystä erikseen. Kärsimyksen käsittelyyn annetaan neuvoja ja korostetaan, että kipupotilas voi olla iloinen kivusta huolimatta. Lääkkeettömät keinot, kuten meditaatio ja jooga, käsitellään hyvin, jopa pienellä meditaatio-ohjeella höystettynä. Kipupotilaan aktiivista roolia kivun hoidossa ei voi varmaan koskaan korostaa liikaa ja tämä näkyy potilaiden kertomuk-sissakin. Yksin asuvien kipupotilaiden kivun aiheuttamia uusia elämäntilanteita ei juuri , tuoda esiin, mutta perheellisen muutokset arkeen kuvataan paremmin.

Voiko siis kipua ja mieltä erottaa ja käsitellä erikseen? Kirja tarjoaa jo fysiologiselta kannalta ehdottoman vastauksen, joka on ei. Kirja auttaa ymmärtämään, miten nämä kaksi ovat niin toisiinsa kietoutuneita, että niiden yhteyden ymmärtäminen auttaa potilasta parhaiten. Kirja on hyvin helppo- ja nopealukuinen, vaikka pintaraapaisut suuriin asioihin välillä häiritsevät. Krooninen kipu pakottaa usein suuriinkin elämänmuutok-siin ja kirjan lopussa tämä on positiivisesti todettu olevan mahdollisuus.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti