lauantai 14. maaliskuuta 2015

Sadun tarina: Kun terveydenhuolto pettää

Tämä on uskomaton tarina nuoresta ystävästäni, jolla on ollut pitkä ja raskas tie. Hän on melkein koko ikänsä tullut terveydenhuollossa väärinymmärretyksi ja -hoidetuksi. Viime vuosina nämä olivat koitua jopa hänen kuolemaksi. Tätä tarinaa ei uskoisi todeksi, ellei tietäisi sen olevan totta.

Satu Hulsi on 34-vuotias neljän lapsen äiti. Hauraasta ulkonäöstään huolimatta hän on uskomattoman vahva ja sinnikäs ja on taistellut itsensä läpi lukuisten rankkojen vastoinkäymisten. Perusluonteeltaan touhukas ja iloinen Satu nauttii lastensa ja koiriensa kanssa puuhastelusta ja ulkoilee säännöllisesti pyörätuolilla. Jatkuvista kivuista ja muista vastoinkäymisistä huolimatta hän jaksaa myös tukea muita vaikeissa tilanteissa olevia.


Satu 2013
Tuntuu aina väärältä kun yhden ihmisen kohdalle sattuu poikkeuksellinen määrä epäonnea muodossa tai toisessa. Sadun kohdalla perussaairauksien oireiden päälle tulivat hoitovirheet, jotka olisivat voineet olla kohtalokkaita.
 
 
Harvinaisen sairauden löytyminen kesti 10 vuotta 

Hyvinvointiyhteiskunnassamme kaikille sairastaville ei ole lottovoitto syntyä Suomeen. Harvinaisia sairauksia sairastavia on pienessä maassa vähän ja niitä tunnetaan huonosti.

Tyypillisesti harvinaisen sairauden löytyminen kestää pitkään. Sadulla oli outoja oireita lapsesta asti. Nivelet menivät sijoiltaan ja säryt kiusasivat jo lapsena. Vointi huononi vuonna 2002 toisen lapsen syntymän jälkeen. Erilaiset oireet (kipu, väsymys, nivelten paikaltaan meno ja rasituksesta johtuva polvien turvotus, huono rasituskestävyys ja tasapaino) leimattiin mielialasta johtuviksi .

Perinnöllisen sidekudossairauden (Ehlers-Danlos Syndrooma, EDS) diagnoosin hän sai vasta kesällä 2011. Perussairauden oireiston lisäksi tuli tässä vaiheessa joukko akuutteja ongelmia. Ennen diagnoosin saamistai hän oli terveydenhuollon silmissä pelkästään väsynyt kotiäiti, joka sairasti raskauden jälkeistä masennusta. Tämä kaikki jätti häpeän tunteen oireista, joita ei otettu todesta.

EDS on perinnöllinen sairaus, johon kuuluu sidekudoksen (kollageenin) rakennevika. Kollageeni kuuluu kehon perusrakennusaineisiin. Sitä esiintyy runsaasti ihossa, jänteissä, verisuonissa, luissa ja rustossa. Koska koko keho on täynnä sidekudosta ja kollageenia, oireet ovat myös monimuotoiset. EDS:n aiheuttama häiriö kollageenin muodostumisessa voi aiheuttaa kroonista kipua, yliliikkuvia ja luksoituvia (paikaltaan pois meneviä) niveliä, löysää ihoa ja nivelrikkoa. EDS on myös paljon muuta: se on kokonaisvaltainen sairaus, jossa on mukana mm. autonomisen hermoston, suoliston, virtsarakon, puolustusmekanismin ja neuromotorisen järjestelmän toimintahäiriöitä. Nämä tuovat useille lisäoireita, esimerkiksi asentotunnon heikkeneminemistä, lihaksiston väsymistä, huonoa palautumista rasituksesta, verenpaineen heittelyä, suoliston ja virtsarakon toimintahäiriötä sekä hermostollisia muutoksia. EDS voi olla hyvin invalidisoiva sairaus.

Suomessa arvioidaan olevan 500-1000 Ehlers-Danlos-oireyhtymää sairastavaa henkilöä. Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa. Tuet, kuntoutus ja kipulääkitys ovat yleisempiä hoidossa käytettäviä keinoja.



Elämää sairauden kanssa

Satu on joutunut sairauden vuoksi luopumaan työstään ja on pysyvällä työkyvyttömyys-eläkkeellä. Hän haaveilee, että joskus kunto kestäisi muiden vastaavassa tilanteessa olevien auttamisen tai vapaaehtoistyön tekemisen edes pienimuotoisesti.

Hän on joutunut sopeutumaan jatkuviin kipuihin, riippuvuuteen muiden avusta sekä pyörätuolin ja muiden apuvälineiden käyttöön. Lapsiperheessä äidin toimintakyvyn raju heikentyminen on muuttanut koko arjen. Nuorin lapsista on vasta 4-vuotias. Hänen synnyttyä lokakuussa 2010 Sadun kunto romahti lopulta niin pahasti, etteivät jalat eivät enää kantaneet. Lapsi oli päivähoidossa kun äidin voimat eivät riittäneet hoitamiseen ja myös isä oli vuorotteluvapaalla kuusi kuukautta.

Vuonna 2010 Sadulla ei vielä ollut apuvälineitä tai avustajaa käytössä, koska syytä oireilulle ei vielä silloin ollut löytynyt. He asuvat 2-kerroksisessa talossa ja mies joutui kantamaan Satua rappusia ylös ja alas. Porrashissiä haettiin 1,5 vuotta. Muutkin asunnon muutostyöt ovat olleet hitaita.


Heinäkuu 2014
Jo pelkkien asunnon muutosten ja apuvälineiden haku sai Sadun ja hänen miehen väsymään taisteluun byrokratiaa vastaan. He ovat kirjoittaneet loputtomiin anomuksia ja pyytäneet tarjouksia. Nämä tehtiin lasten nukahdettua ja työ jatkui pitkälle yöhön. Jatkuva vakuuttelu apuvälineiden ja muiden tarpeellisuudesta oli henkisesti raskasta.

 

Uusia rajuja ja vaarallisia oireita - kukaan ei hoitanut


Keväällä 2013 Sadulla alkoivat nielemisongelmat ja kipu ruokatorven alueella. Ruoka tuntui juuttuvan kiinni ruokatorveen. Nielemisongelmien ja kipujen lisäksi Sadulle tuli vaikeaa voimakasta lihasjäykkyyttä etenkin leuoissa, niskassa ja raajoissa. Hän sai leukoja auki hyvin vähän. Hammasharjaakaan ei mahtunut suuhun.

Hän hakeutui useampaan kertaan päivystykseen syömisen aiheuttaessa myös kovaa kipua. Paino oli myös alkanut tippua ja oli pudonnut seitsemässä kuukaudessa 10 kiloa 46 kiloon. Hänet otettiin kerran osastollekin, mistä tehtiin kiireetön lähete vatsalaukun tähystykseen.  

Kun Satu kotiutettiin osastolta hän painoi enää vain 44 kiloa. Lihaksia oli surkastunut paljon ja liikuntakyky oli kadonnut lähes täysin. Hän pystyi vuorokauden aikana nielemään maksimissaan neljä desiä nestettä. Noin puolen vuoden ajan vuorokautinen kalorimäärä oli vain noin 400 (hänen kaloritarve olisi 1800). Hän yritti miehensä kanssa toistuvasti kiirehtiä tähystystä ja muita tutkimuksia, mutta lähetettä ei muutettu kiireelliseksi. Jatkuva nälkä ja jano tekivät Sadun olon painajaismaiseksi.

Sadun toimintakyky ja elämänlaatu olivat täysin romahtaneet  ja tämä kaikki kosketti koko perhettä. Kotona ollessaan hän oli aliravitsemuksen ja nestehukan takia ajoittain jopa osaksi tajuton. Lapset eivät saaneet häntä aina hereille, eivätkä tällöin uskaltaneet lähteä aamulla kouluun. He pelkäsivät äidin kuolemaa ja näkivät painajaisia. Mies joutui usein jäämään hoitamaan häntä kotiin ja pitämään palkattomia vapaita tai yksinkertaisesti jättämään Sadun pärjäämään yksin. Koko tilanne osoittautui myös rahallisesti koko perheen tragediaksi. Henkisesti kaikki joutuivat käymään läpi sopeutumisen täysin muuttuneeseen tilanteeseen. 
 

 "Sysättiin kotiin kuolemaan"


Satu kertoo sen ajan ajatuksistaan näin: "Elämäni ei tässä vaiheessa ollut enää elämisen arvoista. Kärsimys oli suunnatonta. Elämänlaatuni oli täysi nolla. Lapset olivat ainoa syy, että jaksoin taistella ja sinnitellä päivästä toiseen. Myös kaikenlainen vertaistuki ja vertaistukiystävät olivat korvaamaton voimavara. Ilman heitä minua ei todennäköisesti enää olisi. Tunsin itseni terveydenhuollon silmissä alempiarvoiseksi kuin muut. Minua ei jostain syystä tahdottu hoitaa eikä auttaa. Ihmettelin kovasti, että näin voi Suomessa tapahtua. Minut käytännössä sysättiin kotiin kuolemaan, vaikka olin vasta 34-vuotias ja neljän lapsen äiti. Minua suretti, että lapset joutuivat näkemään kärsimykseni ja missä kunnossa olin. Heille jäi varmasti tapahtuneesta ikuiset traumat."

Lopulta hän pääsi elokuussa 2013 tähystykseen, minkä jälkeen tehtiin myös muita tutkimuksia. Tutkimusten perusteella ruokatorvesta löytyi ylemmän mahaportin toiminnan häiriö, jossa ruokatorven alasulkija ei rentoudu nieltäessä ja ruuan kulkeutuminen mahalaukkuun vaikeutuu. Tutkimuksen tuloksista ja pudonneesta painosta huolimatta hoitoa ei luokiteltu kiireelliseksi.

Edelleen hän pystyi syömään vain noin 400 kaloria vuorokaudessa ja kärsi kovista kivuista. Aliravitsemustilanne oli hyvin vaarallinen, mutta kukaan lääkäreistä ei reagoinut tilanteeseen akuutisti. Vasta marraskuussa 2013 hän pääsi vatsaportin alasulkijan pallolaajennukseen suuremman ruokamäärän nielemisen helpottamiseksi. Tähän asti hän oli valittamisesta huolimatta kärsinyt rajusta aliravitsemuksesta, joka oli jatkunut reilut seitemän kuukautta.

Operaation jälkeen tilanne parani, mutta vaikutus kesti vain pari kuukautta, minkä jälkeen oireilu paheni samanlaiseksi kuin aikaisemmin.

Osittain tajuttomana tyyny veressä - lääkäri ehdotti oireiden syyksi joulustressiä


Joulukuussa 2013 Satu sairastui molemminpuoliseen keuhkoveritulppaan. Siihen liittyvien oireiden vuoksi hän hakeutui hoitoon useamman kerran, mutta hänet lähetettiin takaisin kotiin ilman diagnoosia tai tutkimuksia. Kerran lääkäri kysyi Sadun mieheltä Sadun mielentilasta ja ehdotti oireiden johtuvan joulustressistä! Jälleen Satu oli kotona hengenahdistuksen ja hengityskipujen kanssa.

Useiden viikkojen kuluttua hengenahdistusoireiden alkamisesta  Satu valitti oireitaan kardiologin kontrollikäynnillä. Lääkäri tivasi useaan otteeseen, mikä on mieliala ja onko Satu masentunut, mutta lähetti hänet kuitenkin jatkotutkimuksiin. Tässä vaiheessa Satu ei pystynyt enää istumaan omin voimin pyörätuolissa, hengitys oli hyvin vaivalloista, eikä hän oikein jaksanut pitää silmiäänkään auki. Hänen miehensä joutui pitämään hänestä kiinni, ettei hän tippunut pyörätuolista. Sairaalassa hän ei saanut edes sänkypaikkaa odottaessaan tutkimuksia, vaan joutui makaamaan aulan sohvalla.

Uskomatonta kyllä, hänet lähetettiin edelleen kotiin. Parin päivän päästä tuli soitto, että tutkimus oli epäonnistunut. Kotona hän yski verta ja nukkui suurimman osan vuorokaudesta. Satu oli epätoivoinen. Hän tunsi, että jotain oli todella pahasti pielessä. Satu jopa hyvästeli jokaisen lapsen erikseen, kertoen kuinka paljon heistä välitti. Epätoivon ja turhautumisen tunne oli todella vahva. Hän koki, ettei saanut apua terveydenhuollosta ja oli täysin neuvoton. 

Uusi tutkimus tehtiin muutaman päivän päästä ja vastauksista luvattiin soittaa. Soittoa ei kuulunut. Satu ei enää erottanut oliko yö vai päivä, ja hän oli yksin päivät kotona, koska miehen oli pakko käydä töissä. Hän ei päässyt yksin vessaan. Avustaja oli sairaslomalla.
 
Aamuisin tyyny oli veressä yskimisestä. Lopulta hänen mies soitti sairaalaan. Lääkäri soitti takaisin ja kertoi hädissään, että Satu oli unohdettu soittolistalta. Tutkimuksissa oli näkynyt molemminpuolinen keuhkoveritulppa, myös keuhkojen keskilohkossa oli löydös. Keuhkoveritulpan diagnosoiminen oli kestänyt 44 päivää.

Keuhkoveritulppa voi olla hyvin vaarallinen erityisesti kroonisesti sairaalle henkilölle. Se on päivystyksellinen hätätapaus, joka voi johtaa kuolemaan. Satu meni erittäin huonoon kuntoon, mutta sai onneksi lopulta hoitoa. Alitavitsemustila ja ruumiin yleinen heikkous pahensi tilannetta. Eräs lääkäri kommentoi myöhemmin, että Sadun pelasti todennäköisesti perussairaudesta johtuva kudosten venyvyys.

Veritulppa heikensi Sadun kuntoa entisestään. Vilkas ja iloinen äiti oli haamu entisestään ja täysin sänkypotilas. Hän oli totaalisesti terveydenhuollon armoilla, joka tuntui pettävän hänet kerta toisensa jälkeen. Oireita vähäteltiin aina ja hoidot viivästyivät, minkä vuoksi Sadun kunto romahti totaalisesti ja osittain myös pysyvästi. Vähättely ja oireiden leimaaminen psyykkisiksi jättivät jo tässä vaiheessa pysyvän pelon terveydenhuoltoa kohtaan.

 "Sinun olisi pitänyt pitää suurempaa ääntä itsestäsi ja sairaudestasi"

 
Valitettavasti tarina ei lopu tähän. Kesällä 2014 Satu odotti lähetettä ruokatorven pallolaajennukseen.  Hänet ohjattiin terveyskeskuksen nestehoitoon, mutta määrättiin pelkkiä tavallisia nesteitä, eikä esimerkiksi sokeri- tai ravintoliuosta. Satu sinnitteli kaksi viikkoa pelkällä nesteytyksellä ja neljällä desillä ravintojuomaa päivässä. Suonensisäistä ravitsemusta ei saatu antaa ilman lupaa. 

Kesäkuussa tehtiin uusi ruokatorven pallolaajennus ja vatsalaukkuun asennettiin syöttöletku riittävän ravinnonsaannin turvaamiseksi. Toimenpiteen jälkeen Sadulle tuli erittäin voimakkaat kivut ja hänmenetti tajuntansa wc-reissulla. Kuvissa näkyi verenpurkauma. Operaation yhteydessä kirurgi oli osunut puuduteneulalla suolivaltimoon ja  maksan pussiin, minkä vuoksi haiman taakse sekä lantioon kehittyi suurehko sisäinen verenvuoto. Pitkään Satu oli yrittänyt selittää, missä on kipua, mutta häntä ei uskottu ennen kuin hän menetti tajuntansa. Verenpurkauma painoi maksaa kylkiluita vasten ja Sadusta tuntui, että sisuskalut tulevat ulos.
 
Jälleen Satu oli ensin taistellut, jotta hänen puhetta kivusta uskottaisiin. Satu joutui tehohoitoon ja kärsi sietämättömistä kivuista, joihin hän pitkään sai riittämättömän kipulääkityksen. Hemoglobiinini laski hyvin alas sisäisen verenvuodon takia. Kirurgit päätyivät lopulta avaamaan vatsan. Aktiivivuotoa ei enää ollut, mutta sisäelimet huudeltiin vedellä. Sisäistä verenvuotoa ei kuitenkaan saatu poistettua. Hänelle yritettiin antaa osastolla kipuun epilepsialääkkeitä (ja muita kipukynnystä nostavia lääkkeitä), vaikka hän kertoi saavansa niistä vaikeita sivuoireita. Näiden lääkkeiden vaikutuksesta Sadun verenpaine romahti ja paikalle jouduttiin kutsumaan elvytystiimi.

Seuraavaksi asennettiin kipujen vuoksi teholla epiduraalipuudutus. Ehlers-Danlos Syndrooman yksi oire on, että joillakin puudutteet eivät toimi tai voivat tuntua aivan eri paikassa. Huono-onniselle Sadulle kävi näin; puudute tuntui väärissä paikoissa ja kipualue ei puutunut. Lopulta toimenpiteen tehnyt kirurgi etsi tietoa sairaudesta netistä ja hoitohenkilökunta uskoi vasta sitten, mistä ongelma johtuu. Kirurgi sanoi, että Sadun olisi pitänyt pitää kovempaa ääntä itsestään ja sairaudestaan, että hän olisi osannut huomioida sidekudosten haurauden ennen toimenpidettä. Satu oli kertonut henkilökunnalle ja kirurgille useaan otteeseen ennen toimenpidettä sairaudestaan - myös kirjallisena.
Satu siirrettiin teholta, vaikka hänellä oli edelleen sietämättömiä kipuja, joita ei saatu hallintaan. Lisäksi tuli pahoinvointi ja oksentelu, myös tulehdusarvot nousivat nopeasti.  Potilasteksteissäkin ihmetellään, miksi potilas on siirretty pois tehohoidosta.

Meilahden teholla
Hänet kotiutettiin pian, vaikka letkuruokinta ei toiminut. Kuukautta myöhemmin avannehoitajalla selvisi, että letkuruokinta oli neuvottu väärin. Hän sai neuvoa ravitsemukseen ja alkoi  kuntoutua. Vinkin avannehoitajasta hän sai vertaistukiystävältään.


"Ihmisyyteni vietiin, minut jätettiin heitteille ja jäljelle jäi kamalat muistot sekä hirveä pelko terveydenhoitoa kohtaan"


Kotona vointi on ollut sen jälkeen vaihteleva. Painon ja voimien lisäämisen tie on ollut pitkä, kivinen ja mutkikas, mutta sisulla Satu on kiivennyt kovimpien ja korkeimpien esteiden yli.

Satu itse kuvailee tätä kaikkea, että päällimmäisenä oli tunne, että hänen ihmisyytensä on viety ja lapset olivat menettää äitinsä. Edelleen lapset oireilevat ja Satu pelkää jokaista tulevaa operaatiota ja lääkärissä käyntiä. Sairaalarakennuskin synnyttää tunnemyrskyn. Kaiken jälkeen Sadulle tuli tunne, että hänessä on vika, kun aina menee jotakin pieleen.

Parisuhteessa roolit  ovat muuttuneet. Miehestä on tullut omaishoitaja oman työnsä ohella. Lapsiperheessä tämä on myös vienyt veronsa ja hänen sopeutumisensa on ollut oma prosessinsa.

Sadun kunnon romahdettua ja letkuruokintaan siirryttyä Satu tarvitsee paljon apua. Koko arki on muuttunut. Osa avusta tulee jo vanhimmalta lapselta, osa mieheltä ja osa avustajilta. Syöttöletkua on haastavaa operoida yksin ja avustajan ollessa poissa miehen pitää tulla töistä päivällä auttamaan esimerkiksi ruokinnassa. Jos avustaja on sairaana, on Satu neljän lapsen ja kahden koiran kanssa yksin kotona. Sijaisia on vaikea saada. Hän yrittää pärjätä ja puuhastelee voinnin mukaan.
 
Kuten jokaisessa perheessä, heilläkin on vanhempainillat, joulujuhlat ja lasten harrastukset, jotka on hoidettava. Lapset pakottavat jaksamaan: rakkaiden lasten kanssa olemiseen ja tekemiseen löytyy jostain voimia. Tämä urhea nainen pinnistelee jaksamisensa äärirajoilla, ellei apua ole tarpeeksi. Lapsia ei voi laiminlyödä ja jotenkin on mentävä eteenpäin. Satu yrittää ehtiä ja jaksaa myös hoitaa myös itse itseään, jotta jaksaa hoitaa muita ja NAUTTIA ELÄMÄSTÄ.

Sosiaalinen elämä muuttui myös täysin. Moni vanha ystävä jäi, koska nämä eivät osanneet suhtautua sairasteluun ja Satu ei itsekkään jaksanut pitää yhteyttä ihmisiin, jotka eivät ymmärtäneet tilannetta. Toisaalta jyvät erottuivat akanoista, oikeat ystävät jäivät. Eräs perhe otti pahimpina aikoina kaksi lasta "siipiensä suojaan" ja he olivat aina tervetulleita. Kummitäti ja mummi auttoivat myös lasten hoidossa ja avustajakin otti lapsen yökylään saamatta siitä korvausta. Satu on myös saanut vertaistuen kautta paljon uusia ystäviä, jotka ovat auttanut Satua jaksamaan. Hän itse kokee, että vertaistuki ja vertaistuen kautta saadut ystävät ovat pelastaneet hänen elämänsä ja saaneet jaksamaan. Myös parisuhde on kulkenut myrskyn läpi ja vaatinut paljon.


Paha syöksähti pois - 233 sivuinen hoitovirhekantelu


Nyt Satu on kohtuullisessa kunnossa. Satu kertoo, että tuska tästä kaikesta helpotti hiukan, kun hän sai lähetettyä 233 sivuisen (liitteineen) hoitovirhekantelun potilasvahinkolautakunnalle. Kaikki paha syöksähti ulos, on olemassa mustaa valkoisella ja ainakin se käsitellään. Paha olo oksennettiin korkeaan paperikasaan.

Satu on maaliskuussa menossa neljänteen ruokatorven pallolaajennukseen. Hän haaveilee, että vielä joskus pystyy syömään ja juomaan normaalisti suun kautta. Aiempien kokemusten jälkeen toimenpide pelottaa kovasti häntä ja lapsia. Arvet eivät helposti parane.

Satu nauttii liikkumisesta - pyörätuolilla tai ilman - ja lasten kanssa olemisesta. Painoa on tullut 12 kiloa lisää ja vaatteetkin löytyvät taas aikuisten osastolta. Satu on edelleen monella tapaa autettava, mutta haluaa ollaa mahdollisimman itsenäinen ja liikkua. Tyypilliseen Ehlers-Danlos potilaan tapaan Sadun vointi vaihtelee paljon. Välillä on päiviä että Satu liikkuu täysin pyörätuolilla ja välillä parempia päiviä, jolloin omat jalat kantavat enemmän.

Satu haki viime viikolla postista kuusi kirjattua kirjettä. Potilasturvalautakunnan päätöstä ei vielä tullut, mutta hän sai tietoturva-asioissa hylkypäätöksen kaikissa merkittävissä oikaisupyynnöíssä. Satu ei saanut edes korjattua tiedoistaan vahingossa laitetun toisen potilaan diagnoosimerkintää. Näiden osalta hän miettii mahdollista valitusta hallinto-oikeuteen. Usko terveydenhuoltoon on edelleen horjuva.

Elämäniloinen Satu rakentaa perhettään kasaan uudessa tilanteessa. Hän nauttii arjen pienistä iloista. Välillä pelkkä lapsen hymy pelastaa päivän ja jaksaa kestämään kurjan ja kivuliaan päivän.

Edelleen aina kun Satu lähtee ovesta ulos, lapset kysyvät meneekö
Satu sairaalaan ja tuleeko varmasti takaisin.




 ___________________________________

lähteet:

 
Potilaan lääkärilehti 25.6.2014, Elämää Ehlers-Danlos Syndrooman kanssa



25 kommenttia:

  1. Oma kokemukseni terveydenhuollon osaamattomuudesta ja piittaamattomuudesta on viime syksyltä. Aivokalvontulehdus on aivan liian harvinainen että Haartmannin sairaalan päivystys olisi sen tunnistanut. Kolme kertaa yritin saada apua hirveään päänsärkyyn, mutta kun niska ei ollut jäykkä kotiin vain.
    Levottomat jalat -oireet olivat myös tuntemattomat ja minua pidettiin sekavana kun pyysin siihen lääkitystä. Kun en pysynyt paikallani, aloitettiin deliriumlääkitys ihmiselle, joka "sanoo, ettei käytä alkoholia". Se kertoo asenteista aika lailla.
    Lopulta olin tajuton ja 40 asteen kuumeessa. Onneksi ystävät löysivät yksin asujan juuri ja juuri ajoissa. Myöhemmin todettiin että olin jo hyvin lähellä kuolemaa kun hoidon aloittaminen siirtyi ja siirtyi väärien epäilyjen vuoksi.

    VastaaPoista
  2. Ei löydy sanoja... Kyyneleet valuu poskilla...

    VastaaPoista
  3. Paljon jaksamisia Sadulle ja koko perheelle. Toivottavasti hoitovirhekantelu tuottaa tulosta, vaikka se ei korvaisikaan aikaisempia kärsimyksiä. Itku tuli silmään, kun tätä luin :( <3

    VastaaPoista
  4. Järkyttävin potilaskertomus minkä koskaan olen lukenut - aivan uskomaton - kerta kaikkiaan! - Toivottavasti Satu toipuu sairauksistaan ja hoitovirheistä - oikein pian!

    VastaaPoista
  5. Siis miten voi olla ees tollanen välinpitämättömyys terveydenhuollossa, kun ihmisen hengellinen leikitään! Toivottavasti hoitovirhekantelu menee läpi ja syylliset joutuu vastuuseen! Paljon tsemppiä Sadulle ja koko perheelle!

    VastaaPoista
  6. Tsemppiä! Isäni kuoli hiljattain. Puolessa vuodessa sydän oli kerennyt mennä huonoon kuntoon, lääkärien hoitaessa oireita kortisonilla ja antibiooteilla. Vaikka oli tahdistin sydämessä ei epäilty olevan mitään vikaa. Pompoteltiin vain paikasta toiseen ja kotiutettiin todella huonossa kunnossa. Tehonhoitaja sanoi että tämä on hyvin tavallista kun päivittelin että miksi näin toimitaan. Näitä kertomuksia on ihan hirveästi...:-( Ja tämä hoitomuoto tulee yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi kun esim. Toimiva omalääkäri järjestelmä. Hoidetaan vain oireita tutkimatta syytä.

    VastaaPoista
  7. http://www.hs.fi/paivanlehti/15032015/sunnuntai/Israel+on+edell%C3%A4k%C3%A4vij%C3%A4+l%C3%A4%C3%A4kekannabiksen+tutkimuksessa+ja+k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4/a1426233440595

    VastaaPoista
  8. Kiitokset tsempeistä ja ymmärryksestä <3

    T: Satu perheineen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen sanaton! Mikä upea nainen oletkaan, kun et ole antanut periksi!

      Poista
  9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Aivan käsittämätöntä, että tällaista voi tapahtua. Kyllä tuntuu omat vaivat ja ongelmat todella vähäpätöisiltä tämän rinnalla. Voimia Sadulle perheineen.

    VastaaPoista
  11. Kauheeta luettavaa. Tsemppiä elämääsi ja elämäänne. Sen verran täytyy sanoa että oma luottamus ja kokemus terveydenhuoltoon on hyvä, sekin tosin suurelta osin yhden lääkärin ansiota.

    VastaaPoista
  12. Satu.. Tarinasi opettaa minulle monta asiaa.. SINÄ jos joku kamppailet TODELLISTEN vaikeuksien kanssa!! Joskus tulee valitettua niin ÄÄRIMMÄISEN pienistä asioista! Pysäytit minut miettimään asiaa SINUN kannalta ja samalla miettimään omia vaikeuksia aivan toiselta näkökulmalta. HALAISIN SUA LUJAA NYT!!! Koen tietynlaisia pahoja tunteita sinun puolesta miten sinua kohdeltu.. mutta en varmasti voi ymmärtää täysin kokemaasi koska se on jotain käsittämätöntä. Onneksi sinulla on perhe tukena vaikka se on varmasti raskasta kaikille. Olette ajatuksissa vaikka tuntematon olenkin =) <3 t. Haije J

    VastaaPoista
  13. Pelokas Satu meni maanantaina neljänteen ruokatorven pallolaajennukseen. Valitettavasti ei mennyt taaskaan suunnitellusti; operaatiossa ruokatorveen tuli limakalvolle repeämä ja verenvuotoa. Ruokatorvi ei ole kokonaan "puhki" revennyt, mutta sekin riski vielä on. Nyt tiputetaan antibiootteja. Kun tulehdusarvot ovat taas normaalit, yritetään letkuruokintaa. Nyt menee ravintoa suoneen. Vointi on tilanteeseen nähden ihan hyvä, mutta herättää taas paljon mietteitä...

    VastaaPoista
  14. Voimia, iloa ja siunausta koko teidän perheelle.

    VastaaPoista
  15. Itse odottelin EDS diagnoosia 10 vuotta ja oireita on ollut laidasta laitaan. Minut, kuin monet muutkin EDS potilaat,on luokiteltu psykosomaattisista oireista kärsiväksi useamman oireen kanssa. Onneni kääntyi kun lopulta poltin käämini ja menin omalääkärille myrskyn merkkinä, hän vihdoin laittoi lähetteen erikoislääkärille. Onni oli mukana kun erikoislääkäri sanoi heti vanhojen leikkausarpieni perusteella diagnoosiksi EDS:n. Ilman tätä olisin varmaan joutunut kärsimään epämääräisistä oireistani vielä ainakin toiset 10 vuotta ilman minkään moista selitystä ja syytä. Täytyy kiittää karmaa, että ei ole joutunut ihan kaltaiseesi pyöritykseen. Tosin aikaisempi diagnoosi olisi varmasti säästänyt monilta itkuilta ja oireiden pahenemiselta. Positiivisesti yritän ajatella, kuinka tulevaisuudessa tuunaan omat rollaattorit ja pyörätuolit oman maun mukaisiksi. Jostakin sitä positiivisuutta on löydettävä. :) Monet kerrat on kyllä joutunut mustanhuumorin avulla laittamaan nauruksi, kun on todennut, ettei se itku asioita korjaa.

    Täytyy kyllä sanoa, että sinä jos joku, olet vanhan sanonnan perikuva: suomalaisella sisulla, vaikka läpi harmaan kiven! Hurjasti tsemppiä, pikaista paranemista ja hellän varovainen kaukohalirutistus.Olet oikea taistelija.

    EDS sisarus 33V

    VastaaPoista
  16. Tämä tapaus on pahin mitä olen kuullut. Suomalaista terveydenhuoltoa pidetään maailman parhaana, miksi kuitenkin näitä tapahtuu. Voimia perheellenne.

    VastaaPoista
  17. Tapausta lukiessa tuli mieleen, onko sadulla tiedoissaan merkintä masennuksesta? Lähiaikoina on ollut paljon kirjoituksia siitä, kuinka masennustausta vaikuttaa terveydenhoitohenkilökunnan asenteisiin ja diagnooseihin, kun kaikkia oireita tulkitaan ensin masennuksen kautta?

    VastaaPoista
  18. Jaksamista Sadulle ja Sadun perheelle.

    VastaaPoista
  19. Jaksamista Sadulle ja Sadun perheelle.

    VastaaPoista
  20. Paljon aurinkoisia päviä ja kivuttomia hetkiä Sadulle ja hänen perheelleen.

    Niin voin samaistua kun itelläni tarina menee samaa rataa syringomyelian kanssa. Ja vain siksi et jossain paperissa on sivulauseessa maininta masennuksesta.

    Kevättä koko perheelle,

    -Mari

    VastaaPoista
  21. Rakas ystäväni Coltsi kirjoitti Blogiinsa tämän jutun minusta ja perheestämme. On todella uskomatonta, kuinka ison lukijamäärän tämä on saanut ja kuinka moni ihminen välittää <3

    En ole hetkeen päässyt lukemaan kommentteja, koska pääsin vasta torstaina sairaalasta kotiin viimeisimmästä ruokatorven operaatiosta. Sekään ei ikävä kyllä mennyt ihan toivotulla tavalla. Coltsi on kirjoittanut siitä tuolla ylempänä olevissa kommenteissa.

    "Kertomalla omista kokemuksistani toivon ETTEI KUKAAN IKINÄ joudu kokemaan vastaavaa."

    Tällä jutulla on tarkoitus myös lisätä tietoutta harvinaisista sairauksista. Ja sitä miten potilaita kohdellaan, jos kyseessä onkin jokin harvinaisempi juttu eikä lääkäri heti tiedä syytä oireilulle. Tätä juttua saa jakaa edelleenkin eteenpäin :)

    Kiitos teille kaikille jotka olette ymmärtäneet ja tukeneet. Ja tietenkin suurin KIITOS Blogin kirjoittajalle Coltsille! Tällä on on suuri merkitys minulle ja perheellemme. Ja tämän kaiken käyminen uudelleen Coltsin kanssa on ollut minulle erittäin terapeuttista.

    Tuolla edellä Heini R kysyi onko minun papereissani ollut masennus dg. Kolmannen lapsen jälkeen vuonna 2005 neuvolassa epäiltiin oireiden syyksi raskaudenjälkeistä masennusta. Niimpä minut lähetettiin "juttelemaan" psykologille ja sen jälkeen hoitoni menikin ihan "metsään". Kaikkia minun oireitani väitettiin siitä lähin "psykosomaattisiksi". Sain ikuisen "leiman" otsaani. Tästä on kerrottu tarkemmin tuossa Blogissa. Polvienkin paikoiltaan menoa ja paikkojen turvotusta/tulehdustakin väitettiin vain somatisoinniksi ja käskettiin kuntosalille että piristyn. Myöhemmin sitten meinasi lähteä asian takia henki, kun lääkäri väitti keuhkoveritulpan oireita Joulustressiksi. Ja varsinaisen perus-sairauteni löytymnen viivästyi oleellisesti. En ole vielä tähän päivään mennessä saanut korjattua tuota virheellistä diagnoosia papereistani. Yritin kyllä saada oikaisua potilasteksteihini tietosuojavaltuutetun toimistosta saakka, mutta joku Suomen laki sanoo ettei lääkäriä velvoiteta korjaamaan virheitä. Tässä vastaus tietosuojavaltuutetun toimistosta;

    " Lääkäri on muodostanut käsityksensä käytettävissään olevien tietojen pohjalta ammattitaitonsa perusteella. Lääkäri voi arvioita tehdessään päätyä myös väärään johtopäätökseen. Merkintää, joka vastaa lääkärin ammatillista arviota sen tekohetkellä ei kuitenkaan katsota henkilötietolaissa tarkoitetulla tavalla virheelliseksi, vaikka myöhemmin osoittautuisi, että lääkärin arvio on ollut väärä. Tällaiset merkinnät eivät vääränäkään ole henkilötietolain mukaisesti virheellisiä, eikä tietosuojavaltuutettu siksi voi antaa rekisterinpitäjälle määräystä niiden poistamiseksi tai korjaamiseksi."

    Eli käytännössä lääkäri voi kirjoittaa mitä tahansa potilaan papereihin, eikä häntä voi velvoittaa korjaamaan virheellisiä tekstejä

    Kaikesta huolimatta hyvää kevättä kaikille <3 Ja toivotaan että jonkinlainen muutos olisi tulossa tähän terv.huoltoon!

    Minulle voi laittaa viestiä facebook profiilin tai Blogin pitäjän kautta :)





    VastaaPoista
  22. Kerrassaan käsittämätöntä miten paljon olet joutunut kipujesi takia ja lääkäreiden hoitovirheiden takia kärsimään,
    Satu, kuitenkaan Sinä et ole yksin, sillä taivaallinen ylilääkäri Jeesus on nähnyt jokaisen elämäsi päivän ja tuntenut jokaisen kipusi
    Uskon, että HÄN kuulee perheesi ja jokaisen perheesi puolesta rukoilevan ihmisen rukoukset. HÄN VASTAA AINA omalla tavalla ja juuri oikealla hetkellä. Rukoilen, että Jumala lähettää tiellesi juuri niitä lääkäreitä, jotka ovat Sinua varten...

    <3 <3 Olkaa siunattuja Sinä ja koko perheesi Jeesuksen rakkaassa nimessä <3 <3
    Pirkko Nurmi (fb)

    VastaaPoista
  23. Kuullostaa tutulta. Hienoa, että jaoitte kokemuksen. Toivotan teille voimia.
    ÄItini vammautui vakavasti ja se olisi voitu ehkäistä, matkassa oli todella paljon virheitä ja huonoa ammattitaitoa. Häntä väitettiin aivokuolleeksi ja kuollut hän varmaan olisikin ellemme olisi olleet apuna. Kyse oli selkäydinnestekierron häiriöstä ja hän oli tajuton useamman viikon eikä lääkäri tehnyt mitään vaikka hän oli sairaalassa. Muitakin kömmähdyksiä kuten juoksevan nesteen juottoa potilaalle, jolta oli juuri poistettu trakea ja nenä-mahaletku -makuuasennossa. Keuhkoihinhan se meni ja keuhkokuume, josta pääteltiin hänen nielussaan olevan vikaa ja hänelle laitettiin peg-ravintoportti. Puhe hyytyi ja masennus valtasi, syömisen nautintokin oli taaksejäänyttä. Vanhaikodissa tämä 62 vuotias ei saanut virikkeitä ja pyörätuolikin oli mummoilla yhteiskäyttöinen eli jos toinen istui toinen makasi. Tuntui uskomattomalta tuo koko ketju. Terveydenhuollon ammattialaista on hirveän hankala saada vastuuseen virheestä ja osoittaa potilaan saaneen pysyvän haitan hänen toimiensa takia. Äitini asuu kotona omaishoidon turvin, mutta on pysyvästi vaikeavammainen ja apua tarvitseva. Miten nuo virheet saataisiin pois kitkettyä ja ammattitaitoa korkeammalle?

    Olen iloinen, että ehdit saada lapsia ja voit nauttia elämästäsi heidän kanssaan.
    Tapauksesi vaatisi julkisuutta, jotta joku toinen voisi välttyä tällaiselta.
    Voimia ja terveyttä sekä kaikkea hyvää koko perheellesi.

    VastaaPoista
  24. kotipihan isännöitsijä16. elokuuta 2015 klo 17.53

    kun luin miten vaikeaa sulla on ollut niin alkoi hiki valumaan kun niin hirvitti että olet joutunut kestämään niin paljon kaikkia hankaluuksia :( voimia sinulle :)

    VastaaPoista