maanantai 18. huhtikuuta 2016

Elää vai elää elääkseen? Mistä mielihyvää?

On eri asia elää kuin elää elääkseen, nauttia elämästä. Tuntuu, että vasta nyt olen oppinut todella löytämään ne asiat, jotka tuottavat iloa ja mielihyvää. Suuret ja pienet. Vaikka kuulostaa kliseeltä, niin sanon silti: jokaisesta päivästä kannattaa ottaa kaikki irti. Tästä aiheesta olet varmasti lukenut lukemattomia naisten lehtien artikkeileita, mutta halusin konkreettisesti tuoda esiin, mitä se on, kun niitä mielihyvän jyväsiä kaivetaan joka kolosta.

"Monisairaana" (mikä sanahirviö!) elämääni mahtuu paljon tuskaa, kipuja, huonoa oloa ja ikäviä tunteita. Vuosia olen kirjoittanut hyvien asioiden painottamisesta ja erityisesti energian kanavoimisesta positiivisiin asioihin. Kun energiaa on vähän, kannattaa todella miettiä, miten sen käyttää. Kaikki se ei ole valittavissa, mutta paljosta päätämme itse. Tavalla tai toisella. 


Tämän olen koko ajan tiedostanut, mutta en ole saanut sitä täysin sisällytettyä elämääni, joka on mukamas ollut niin kiireistä. Etten ole ehtinyt edes ajatella paljon muuta kuin sairastamista. Olen yrittänyt keskittyä muuhun, mutta aika huonolla menestyksellä. Nyt päätän yrittää TODELLA. Päätin siis muuttaa elämääni ja satsata mahdollisimman paljon omaan hyvinvointiini ja hyvän olon luomiseen. Suurta budjettia en tarvinnut.

Aloin systemaattisesti etsiä asioita, jotka eniten tuottavat mielihyvää ja joita pystyn tekemään. Heti tulee mieleen viimeaikainen löytö: mieletön kokemus - jalkahieronta! Mikä taivaallinen tunne, kylmät väreet menivät koko kropan läpi. Tämä oli Pärnussa, kutta päätin toistaa sen kotona heti kuin mahdollista. Ja niin teinkin. Löysin sellaisen, joka tulee kotiin tekemään. Yhtään energiaa ei kulu pukemiseen, lääkkeiden pakkaamiseen, matkaan, olosuhteiden miettimiseen (onko tarpeeksi hyvä tuoli, kipeydynkö jo pelkästään asennosta jne). Jos hierojaa ei löydy, samantapaisen elämyksen löysin lämminvesialtaan pohjan poreista. 


En pysty syömään paljon enkä useimpia kiinteitä ruokia, mutta satsaan siihen, mitä syön. Se vähä, mitä syön, pitää olla suurimmaksi osaksi suurimpia herkkujani (terveellisyys huomioiden). Tämä ei tule kalliiksi, kun määrät ovat niin pieniä. Haluan saada elämääni ruuasta nauttimisen takaisin. Päätän, ettei se, että ruokien suhteen on paljon rajoitteita, ole este syödä ja juoda Herkkuja. Useimmat ruuat saa soseutettua ja rakastamani smoothiet saavat nyt sisäänsä parhaat raaka-aineet, tuoreet mangot ja muut. Ruuasta nauttiminen on arjen luksusta. Myös kauniisti asetellun ruuan syömisessä on aivan ero tunnelma. Ja tietysti hienosti katettu pöytä! Smoothienkin voi tarjoilla vaikka minkälaisesta lasista. Ja muhennetun pihvinpalan kauniilta lasilautaselta.


Kevätaurinko. Päätän yrittää napata niin monta auringon-sädettä kuin mahdollista. Kun herään päiväunilta, menen mukavaan pihakeinuumme ja usein vain makaan ja nautin auringon lämmöstä kasvoillani. Otan kaiken irti siitä hetkestä, takana on pitkä, ikävä talvi ja haluan herätä talvihorroksesta 
auringon kanssa. Nurmikko jo vihertää ja luonto huutaa kevättä. Yritän tyhjentää mieleni. Luonnon ihanuuden (ei ainoastaan kauneus, tunnelma, elämä) huomaaminen - todella huomaaminen - on myös yksi asia, johon päätän satsata.

Ostan kukkia myös kotiin. Ihan itselleni, olrn niin paljon kotons ja saan kukista päivittäin iloa ja kaunrutta 

Rakastan purjehdusta. Joka vuosi muut ihmettelevät, että pystyn veneilemään, mutta teen sitä niin kauan kuin vain veneeseen pääsen. Se tunne, kun irtaannumme laiturista ja voin jättää ikävät asiat lauturille ja vain tuijottaa merta. Maisemat vaihtuvat ilman stressiä tavaroiden kantamisesta ja pakkaamisesta. Suomen saaristo on uskomattoman kaunis! Ja kun purjehdimme, on käsittämättömän hieno tunne liikkua luonnon voimalla!

Päätin ottaa pakollisen fysioterapia-käsittelyn luksuksena, vaikka se välillä on kivun rajamailla. Lihasten rentouttaminen tuntuu hyvältä ja kos sitä ei ajattele sairauden hoitona, jo se tunne tekee siitä erilaisen. Myös tuossa kosketuksessa vapautuu oksitosiinia.


Päätin mennä säännöllisesti altaalle ja saunaan. Vesi on aina tuonut euforisen olon ja esimerkiksi infrapunasauna siihen päälle takaa uskomattoman kokemuksen. Nykyään niin monessa uimahallissa on porealtaita ja erikois-saunoja, on mistä valita. Kun päivällä on aikaa, pääsee vielä silloin, kun halli ei ole tulvillaan töistä tulleita. Poreallas saattaa olla jopa yksin minun ja avustajani käytössä ja voin oikaista itseni kokonaan. Uiminen ja sauna olivat kiellettyjä syksystä asti ja nyt todella otan kaiken irti joka pisarasta ja henkäyksestä.


Pyydän miestäni silittämään minua hetkinä, jolloin on paha mieli tai olo. Kosketuksessa vapautuva oksitosiini saa sen useinmiten tuntuvan taivaalliselta. Rakasta kainaloon käpertymistä ja se usein on päiväni paras hetki. Läheisyys antaa voimaa, rahoittaa ja tekee hyvän olon. Taas kerran tunnen itseni superonnekkaaksi, kun saan rakastaa ja olla rakastettu.


En pysty matkustamaan pitkälle. Pärnu oli helppo ja ihana kohde; rauhallinen pikkukaupunki. Päätän mennä uudestaan ja ehkä siinä välissä Tallinnaan. Porvoossa käynti oli oma elämys. Joskus jopa matka Kirkkonummelta Helsinkiin on saavutus, josta kannattaa ottaa kaikki irti.


Rakastan musiikkia ja se on keino paeta nykyhetkeä ja sukeltaa jonnekin. Valitsen musiikin fiiliksen mukaan. Spotify takaa, että löydän uutta ja vanhaa, kaikkea, mitä voin haluta. Saatan hyvänä hetkenä ottaa muutaman tanssiaskeleenkin ja vahvistaa iloista mieltä loistavalla, menevällä musiikilla. Kun kukaan ei ole kärsimässä, voin railattaa mukana :)


Varmistan, että pahimpien kipuhetkien varalle minulla on lempisuklaatani. KUNNON kahvia pitää olla sen hetken varalle, että sitä tekee mieli ja pystyn juomaan. 


Ajattelen iltaisin, mikä oli päivän paras (ja ehkä huonoin) hetki. Mitä kannattaa toistaa ja mitä välttää. Tämä on yksinkertainen lainalaisuus, mutta unohdamme sen yllättävän helposti.


Ja kun on ollut  huono päivä mieheni sanoo minulle silloin aina: "Huomenna on uusi päivä". Tämä yksinkertainen totuus on lohduttaut minua paljon tuhansia kertoja. Lupaus on pitänyt aina paikkansa.


Mielihyvään kannattaa satsata! Enkä nyt puhu rahasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti