tiistai 14. heinäkuuta 2015

Lomalla sairaudesta?

Ennen kutsuin minun ja mieheni lomaa hänen lomaksi ja jotenkin epämääräisesti liitin itseni siihen. Enhän minä ole TÖISTÄ lomalla. Kun en ole töissä. Tai ainakaan sillä tavalla kuin se mielletään. Sanoin aina, että HÄNEN lomansa alkaa x päivänä ja sitten me... Luonnollisesti ajallisesti olemme sidottuja työssäkäyvän loma-aikaan.

Meni aikaa, että osasin ajatella, että se on meidän MOLEMPIEN YHTEINEN loma, jota odotetaan koko pitkä pimeä talvi. Ja jolloin tehdään yhdessä ja erikseen asioita, jotka rentouttavat molempia. Meillä loman viettotapa on ollut aina selvää. Me veneilemme. Lomalla oleminen poikkeaa suuresti jo pelkästään ympäristöltään. Joka vuosi saaristo yllättää kauneudellaan ja rakastamani kivet ja kalliot toivottavat tervetulleeksi. Meren liike vangitsee ja vie meditaation tavoin minut jonnekin...

Mutta mistä minä - sairaseläkeläinen - olen lomalla? Voisin kirjoittaa siitä sivutolkulla. 

Niin tärkeitä ja tarpeellisia kaikki lääkärin, sairaanhoitajan, laboratorio- ja eri terapiakäynnit ovatkaan, ne myös rasittavat ja vievät energiaa ja aikaa kaikelta siltä, mikä ei liity sairastamiseen. Ja sitä kaikkea muuta tarvitsemme PALJON vastapainoksi.


En koskaan voi olla lomalla sairastamisesta, mutta veneellä mahdollisimman vähän sellaista, jok muistuttaa siitä. Kipuhetkenä voin tuijottaa ikkunasta taivasta tai merta neljän seinän sijaan. Mielellä on mahdollisuus irtautua helpommin ruumiista ja uida ja kellua auringonpaisteessa. Niin paljon muuta tapahtuu, jotka vievät huomiota pois sairastamisesta. Jo pelkkä raitis ilma tuntuu ravitsevan kehon kokonaan. Etenkin aurinkoinen sellainen :)

Loma on myös rankkaa. Olemme ilman avustajaa ja veneily vaatii myös fyysisiä ponnisteluja, jotka välillä ovat "haasteellisia". Sitkeästi olen vuosi vuodelta hyvänä hetkenä kivunnut veneeseen ja päättänyt lähteä jälleen reissuun. 


Laiturille jää byrokratia, hoitohenkilökunta, tulevaisuuden ennusteet, arjen ohjelman muistaminen ja junailu, avustajien työn suunnittelu, viime hetken käänteet terveydessä jne. Jo pelkästään lääkärissä-ym käynneissä on kaikken aikatauluttaminen, niihin valmistautuminen, niiden sulattaminen ja matkustaminen päälle. Juoksen kaikkea pakoon, jotain joudun ottamaan reppuselkään, mutta JUOKSEN. Juoksen kovaa. Laiturin ovi paiskautuu kiinni takanani.  Nyt on MINUN loma! 


1 kommentti:

  1. Niinpä! Se onkin se juju - olla lomalla sairastamisesta! Hyviä lomahetkiä ja aurinkoisia päivä sinulle!

    VastaaPoista